Menu Close

Viktorina „Palangos lobynai“

          2021 m. kovo 30 d. Palangai – ypatinga diena. Prieš 100 metų mūsų miestas buvo grąžintas Lietuvai. 1918 m. vasario 16 d. Lietuva paskelbė savo Nepriklausomybę, tačiau valstybės atkūrimo akte Lietuvos signatarai padarė klaidą, nenurodę savo kuriamos valstybės teritorinių ribų. 1918 m. lapkričio 18 d. savo Nepriklausomybę paskelbusi Latvija valstybės kūrimo akte nurodė teritorines ribas kartu su Kuršu ir Palanga. Po ilgų derybų, įsikišus Tautų Sąjungai, tarpininkaujant Edinburgo universiteto profesoriui, lordui Džonui Simpsonui, buvo pasiektas Lietuvą tenkinantis kompromisinis sprendimas ir 1921 metų kovo 30 dieną pasirašytas susitarimo aktas. Šiuo dokumentu Palanga su Latvijai priklausiusia Baltijos pajūrio dalimi su Šventąja iki Būtingės kaimo imtinai sugrąžinta Lietuvai. Reikšmingam jubiliejui paminėti Palangoje visus 2021 metus bus organizuojami renginiai, įgyvendinami įvairūs projektai. Į šio įvykio paminėjimą aktyviai įsijungia ir miesto švietimo įstaigos.
          Tad šiandien, kovo 30 d., Palangos ikimokyklinio ugdymo įstaigų „Žilvinas“, „Ąžuoliukas“, „Pasaka“ ir „Gintarėlis“ priešmokyklinio amžiaus vaikai, minėdami Palangos grąžinimo Lietuvai šimtmetį, dalyvavo viktorinoje „Palangos lobynai“. Renginio organizatoriai – Palangos lopšelis-darželis „Ąžuoliukas“ – kvietė vaikus pažinti savo miestą, domėtis pastatų, skulptūrų įvairove, įžymiais žmonėmis, gamta. Viktorina buvo organizuota virtualioje erdvėje per „Zoom“ platformą, įstaigas atstovavo po vieną komandą, sudarytą iš šešių narių. Vaikai turėjo parengti po trumpą komandos prisistatymą, atlikti namų užduotį – sukurti plakatą, kuriame piešiniu, žodžiais išreikštas palinkėjimas Palangai. Mūsų įstaigos komanda, sudaryta iš grupės „Bangelės“ vaikų, šauniai atsakinėjo į organizatorių pateiktus klausimus apie miestą, dėliojo skulptūros dėlionę, spėliojo žemaitiškų žodžių reikšmes, atliko kitas užduotis. Už dalyvavimą viktorinoje organizatoriai komandai ir jų mokytojai Virginijai Jašinskienei įteikė padėkos raštą bei dovaną, kuri primins vaikams patirtas geras emocijas, įspūdžius ir, svarbiausia, įgytą patirtį.
Komanda viktorinai pasiruošusi   Kiti grupės vaikai – sirgaliai, energingai palaikantys savo įstaigos komandą   Viktorina prasideda   Truputis informacijos apie Palangos istoriją   Drąsus komandos prisistatymas   Kuo greičiau reikia sudėlioti dėlionę ir atspėti, kokia skulptūra pavaizduota   Vaikai žino, kad ši skulptūra skirta grafienei Antaninai Sofijai Tiškevičienei    Smagus žaidimas poilsiui   Kurio bangelė gražiausia?   Ne taip lengva susigaudyti žemaičių tarmėje    Priešmokyklinukai jau geba ne tik skaityti, bet ir rašyti   Vaikų sukurtas plakatas Palangai   Šauni lopšelio-darželio „Žilvinas“ komanda džiaugiasi savo sėkme   
Skip to content